Schmallenbergvirus lijkt op Japans Shamonda-virus

Nederlandse en Duitse onderzoekers zijn het er over eens dat het Schmallenbergvirus het dichtst bij een “Shamonda”-virus komt; een Akabane-achtig virus. Japan heeft al de nodige ervaringen met een dergelijk virus. Dit meldt FluTrackers.com.

In het zuiden van Japan hebben veehouders te maken met terugkerende uitbraken van Akabane-achtige virussen. Met de inmiddels bekende gevolgen: abortussen bij koeien, vroeggeboortes, misvormde kalveren. Tussen 1972 en 1975 werden meer dan 40.000 koeien besmet.

Er is een vaccin ontwikkeld, men werkt nog aan verbetering.

Men vermoedt dat deze virussen letterlijk komen overwaaien uit China, in de knutten die de ziekte overbrengen.

In 2002 werd het Shamondavirus gevonden in het zelfde gebied in Japan. Voor die tijd was het alleen gevonden in Nigeria. Men heeft geen idee hoe het in Japan terecht kwam.

De ervaring in Japan leert dat dergelijke virussen ineens kunnen opkomen. Onderzoekers wijzen op de wenselijkheid van een gevoelig detectie- en surveillancesysteem om tijdig exotische virussen als het Shamondavirus te kunnen ontdekken.

Een methode die veel wordt toegepast voor surveillance op ziekten die overgebracht worden door insecten, is het gebruik van “sentinel”-dieren. Letterlijk vertaald “schildwacht’-dieren. Je houdt dan voor onderzoek koeien, schapen of kippen in bepaalde gebieden. Van tijd tot tijd onderzoek je vervolgens het bloed en/of de mest op bacteriën of virussen.

Bron: FluTrackers.com/Nieuwslog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *