Bleker probeert Hedwigepolder droog te houden

Nederland gaat een laatste poging ondernemen om de Europese Commissie ervan te overtuigen dat de alternatieven voor ontpoldering van de Hedwigepolder afdoende zijn. Dat zei staatssecretaris Bleker donderdag na een gesprek met eurocommissaris Potocnik. “De Commissie blijft kritisch ten opzichte van onze alternatieven, maar heeft nog geen beslissing genomen”, stelt hij.

De Europese Commissie eist dat Nederland voldoende natuur herstelt als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Nederland wilde oorspronkelijk de Hedwigepolder onder water zetten, maar geeft er uiteindelijk de voorkeur aan om twee andere Zeeuwse polders te ontpolderen. Die plannen druisen echter in tegen de Scheldeakkoorden uit 2005 tussen Vlaanderen en Nederland. Vlaanderen uitte eerder al zijn ongenoegen over de gewijzigde plannen, en ook eurocommissaris voor Milieu Janez Potocnik reageerde kritisch. Hij heeft zijn twijfels bij de wetenschappelijke onderbouwing van de nieuwe plannen.

Staatssecretaris Henk Bleker stuurde daarom eind januari een toelichting naar de Commissie en vroeg om een gesprek met Potocnik, dat donderdag plaatsvond in Brussel. Uit dat gesprek leerde hij dat de Commissie nog steeds geen vertrouwen heeft in de Nederlandse alternatieven. “Maar we zullen de komende dagen alsnog proberen hen te overtuigen”, verklaarde hij na het gesprek.

De woordvoerder van Potocnik zei dat de Commissie de Nederlandse toelichting nog niet volledig heeft geanalyseerd. Eens dat is gebeurd, zal de Commissie pas een formeel besluit nemen. Wel bevestigde de woordvoerder dat de wetenschappelijke basis, de gelijkwaardigheid van de alternatieven met de oorspronkelijke ontpolderingsplannen, en de redelijke termijn voor uitvoering, de grootste bekommernissen blijven.

Bron: Vilt/Belga

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *