BVD type 2 op Gelders kalverbedrijf

De uitbraak van Boviene virus diarree Virus (BVDV) op een Gelders kalverbedrijf blijkt inderdaad veroorzaakt door BVD type 2.
Uit het typeringsonderzoek komt naar voren dat het aangetoonde virus een sterke gelijkenis vertoont met het BVD-type dat de problemen heeft veroorzaakt op enkele rundveebedrijven in Nordrhein-Westfalen. Gezien de ernst van de uitbraken, worden alle stalbetreders in de kalverhouderij nadrukkelijk gewezen op het belang van persoonlijke en bedrijfshygiëne zodat insleep en verspreiding van ongewenste virussen zoals BVD maar ook diverse bacteriën, kan worden tegen gegaan.

Aanleiding voor het nadere onderzoek waren de als gevolg van BVD ernstige klinische problemen op dit bedrijf. In een paar weken tijd was meer dan 30% van de dieren gestorven. De dieren hebben meer dan 40,5 °C koorts, bloederige diarree, huidbloedingen en sterven binnen een paar dagen. Het sectiebeeld toont naast long- en darmontstekingen tevens verhoogde bloedingsneiging in de organen.

Kalverhouders worden geadviseerd er op toe te zien dat iedereen van buiten het bedrijf alleen de stal in mag, met bedrijfseigen kleding en bij vertrek deze kleding achterlaat en de handen wast. Daarnaast dienen de kalverhouders en hun gezinsleden zelf ook de persoonlijke hygiënemaatregelen op het bedrijf in acht te nemen, zoals handen wassen na het verzorgen van de kalveren, wisselen van bedrijfskleding tussen de verschillende stallen, etc.

Bron: GD en PVE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *