Celgetal bruikbaar bij verbeteren uiergezondheid geiten

Het celgetal van de melk van geiten blijkt een nuttig hulpmiddel bij het beoordelen van de uiergezondheid. Een verhoogd celgetal duidt meestal op een besmetting met Staphylococcus aureus. Deze bacterie is bij melkgeiten de grootste bedreiger van de uiergezondheid, en speelt vaker een rol dan werd aangenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van Gerrit Koop van Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Hij is vandaag gepromoveerd op zijn onderzoek naar uiergezondheid van melkgeiten.

Het celgetal zegt iets over de kans dat er een ontsteking in de uier aanwezig is. Dat celgetal kan gemeten worden. Bij geiten wordt dit celgetal echter ook door andere factoren beïnvloed. Hierdoor wordt de interpretatie van de test lastiger dan bij koeien. Dit neemt niet weg dat de test bij geiten bruikbaar is, aldus Koop.

De belangrijkste verwekker van uierontsteking bij geiten is de bacterie Staphylococcus aureus. Deze bacterie kan een uier infecteren zonder dat de geit daar ziek van hoeft te worden. De geit vormt dan wel een mogelijk risico voor infectie van koppelgenoten. Wanneer een geit wel ziek wordt van een Staphylococcus aureus-infectie, is het verloop van de ziekte vaak erg heftig. De kans is ook groot dat de geit eraan dood gaat. Opsporen van geïnfecteerde geiten die (nog) niet ziek zijn, is een eerste stap richting preventie van ziektegevallen. Daarom is de onderzochte test waardevol.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *