Heckrunderen dood tijdens transport

Tijdens of na het transport van runderen van Staatsbosbeheer naar het slachthuis zijn 16 Heckrunderen gestorven. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een onderzoek ingesteld. Staatsbosbeheer hoopt dat het onderzoek de onderste steen boven haalt zodat herhaling wordt voorkomen.

In natuurgebied Hellegatsplaten op de Zuid-Hollandse eilanden lopen Heckrunderen en fjordenpaarden voor de begrazing. Er zijn op dit moment 116 runderen in het gebied. Het gaat om een kudde van gehouden dieren die jaarlijks gecontroleerd, ge├źnt, gekeurd en gelabeld worden. Om overbegrazing van het gebied, dat 350 hectare beslaat, te voorkomen is ervoor gekozen om de kudde te reguleren. Jaarlijks worden daarom enkele tientallen runderen uit het gebied gehaald. Dat gebeurt conform alle veterinaire en dierenwelzijnsvoorschriften, met gebruik van een vangkraal en onder toezicht van een dierenarts.

Afgelopen week zijn 16 stieren en 22 koeien uit het gebied afgevoerd naar het slachthuis. De dieren zijn in goede conditie, gecontroleerd door een dierenarts, op transport gegaan op dezelfde wijze als in voorgaande jaren. Dit keer is er tijdens of na het transport is iets misgegaan waardoor bij het slachthuis 16 runderen dood bleken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *